Παθήσεις

Ωχρά Κηλίδα

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ

ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΟΣ

1

Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού, που μας επιτρέπει να διακρίνουμε καθαρά τις λεπτομέρειες μιας εικόνας.

Είναι βασική για καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα και η οδήγηση. Όταν δεν λειτουργεί φυσιολογικά, εμφανίζεται απώλεια της κεντρικής όρασης, ενώ δεν προκαλεί καθόλου πόνο.

Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας είναι η συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών στο δυτικό κόσμο. Σε μερικές περιπτώσεις, εξελίσσεται τόσο αργά, που οι ασθενείς παρατηρούν ελάχιστη αλλαγή στην όρασή τους.

Σε άλλες περιπτώσεις, η πάθηση εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης και στα δυο μάτια. Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας εμφανίζεται σε δυο μορφές: την υγρή και την ξηρή.

α. Ξηρή μορφή

Είναι η πιο συχνή (80%-90% των περιπτώσεων).

Η μορφή αυτή μπορεί να προκύψει από τη γήρανση και λέπτυνση των ιστών της ωχράς κηλίδας, από εναποθέσεις χρωστικής ή από συνδυασμό και των δύο. Η διάγνωση γίνεται με τη Βυθοσκόπηση και την Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT).

Επίσης στη διάγνωση συμβάλει η αγγειογραφία του οφθαλμού. Η αγγειογραφία αυτή μπορεί να γίνει είτε με ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού (φλουοραγγειογραφία) είτε αναίμακτα με την τεχνολογία της OCT- Αγγειογραφίας.

Όλα τα παραπάνω διαγνωστικά μέσα είναι διαθέσιμα στο ιατρείο.

 

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η ελαφρώς θολωμένη όραση. Είναι πιθανόν να έχετε δυσκολία να αναγνωρίσετε πρόσωπα. Μπορεί, επίσης, να χρειάζεστε περισσότερο φως, για να διαβάσετε ή για να εκτελέσετε άλλες δραστηριότητες.

Η μείωση της όρασης είναι σταδιακή, αλλά συνήθως όχι τόσο σοβαρή, όσο στην υγρή μορφή της νόσου. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ξηρή μορφή μπορεί να μεταπέσει στην υγρή. επίσης, στο τελικό της στάδιο, μπορεί να έχουμε σοβαρή εκφύλιση των κυττάρων και μεγάλη απώλεια όρασης.

Συγκεκριμένη θεραπεία δεν υπάρχει για την ξηρή μορφή, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα απαιτηθεί. Απαραίτητος όμως παραμένει ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος. Στα ενδιάμεσα στάδια υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα διατροφής, που θα σας συστήσει ο ιατρός, και αποτρέπουν την εξέλιξη της νόσου. Στα πιο προχωρημένα, ειδικά βοηθήματα όρασης μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα.

β. Υγρή μορφή

Παρουσιάζεται περίπου στο 10% των περιπτώσεων

Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη παθολογικών αγγείων στην ωχρά κηλίδα. Από αυτά διαρρέει υγρό ή αίμα, που προκαλεί καταστροφή των κυττάρων της ωχράς. Στα αρχικά στάδια, οι ευθείες γραμμές εμφανίζονται κυματιστές και η όραση είναι θολή. Τελικό αποτέλεσμα είναι η ταχεία απώλεια της κεντρικής όρασης.

Σε τέτοια περίπτωση, πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό. Η διάγνωση θα γίνει πάλι με βυθοσκόπηση και Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT), ενώ θα συσταθεί και η πραγματοποίηση μια ειδικής αγγειογραφίας για τα μάτια με τη χρήση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού (Φλουοραγγειογραφία) είτε αναίμακτα με την τεχνολογία της OCT - Αγγειογραφίας.

Η θεραπεία της υγρής μορφής της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδος πραγματοποιείται σήμερα κατά κανόνα με νέα φάρμακα, τα οποία εφαρμόζονται με ένεση μέσα στο μάτι από τον ίδιο τον κο Ντούζγο. Τα φάρμακα αυτά αντιμετωπίζουν έναν παράγοντα που ονομάζεται VEGF, ο οποίος έχει βρεθεί ότι είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των παθολογικών αγγείων.

Θα χρειαστείτε κατά κανόνα πολλές ενέσεις, που μπορεί να επαναλαμβάνονται ακόμα και ανά μήνα. Το μάτι αναισθητοποιείται πριν από κάθε ένεση. Η θεραπεία μπορεί να περιορίσει την απώλεια και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και να βελτιώσει την όραση.

Παράγοντες κινδύνου

Εκτός από την ηλικία άνω των 60 ετών, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Επίσης, η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στη λευκή φυλή και σε ασθενείς που έχουν ανάλογο ιστορικό στην οικογένειά τους. Τέλος, προτιμά περισσότερο τις γυναίκες.

Τρόπος ζωής

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς. Χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, πράσινα λαχανικά και ψάρια.

Επίσης, σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση και η προσοχή στο σωματικό βάρος. Τέλος, βοηθά και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Κλείστε Ραντεβού

Μπορείτε να καλέσετε στο 22310.22200, ή να συμπληρώσετε τη φόρμα μας και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για την επικύρωση του ραντεβού.
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Επικοινωνηστε μαζι μας

Είμαστε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε πρόβλημα των ματιών σας. Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας μας
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Σχετικά με το Γιατρό

Ο Θανάσης Ντούζγος είναι ιδιώτης Χειρουργός Οφθαλμίατρος που εξειδικεύεται στην πλαστική των βλεφάρων, την αισθητική οφθαλμολογία, το γλαύκωμα...