Παθήσεις

Διαθλαστικές Ανωμαλίες

Ποιες είναι οι

διαθλαστικές ανωμαλίες;

diathlastikes anomalies

Ο κερατοειδής χιτώνας (η πρόσθια επιφάνεια του ματιού) προσλαμβάνει το εισερχόμενο φώς και το εστιάζει στον αμφιβληστροειδή (εσωτερική, φωτοευαίσθητη επιφάνεια του ματιού)

 

Στον φυσιολογικό οφθαλμό οι εικόνες από τα μακρινά αντικείμενα εστιάζονται ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή.

1

Στην μυωπία, ο οφθαλμός είναι μεγαλύτερος από το φυσιολογικό, ή ο κερατοειδής είναι πολύ κυρτός με  συνέπεια να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Οι ακτίνες φωτός από τα μακρινά αντικείμενα εστιάζουν μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να φαίνονται θολερά. Η όραση είναι  θαμπή για μακριά.

2

Στην υπερμετρωπία, ο κερατοειδής είναι συνήθως πιο επίπεδος και ο οφθαλμός μικρότερος από το φυσιολογικό, με συνέπεια να μικραίνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Οι ακτίνες φωτός εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή και η όραση είναι θολή τόσο για μακριά όσο και κοντά.

3

Στον αστιγματισμό, ο κερατοειδής δεν έχει, συνήθως, τέλεια στρογγυλό σχήμα αλλά ελλειψοειδές, με συνέπεια τόσο τα κοντινά, όσο και τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται παραμορφωμένα σε ορισμένες κατευθύνσεις.

4

Η πρεσβυωπία δεν είναι διαθλαστική ανωμαλία, αλλά θεωρείται μια φυσιολογική διαδικασία του ματιού, η οποία εμφανίζεται μετά τα 40 χρόνια και οφείλεται στην βαθμιαία εξάλειψη της προσαρμογής για κοντά. Συνέπεια, η όραση για κοντά να μην είναι πολύ καλή και να χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά. Συνδυάζεται με τις διαθλαστικές ανωμαλίες και έτσι η όραση μπορεί να είναι θολή μακριά και κοντά.


Πώς αντιμετωπίζονται οι

διαθλαστικές ανωμαλίες ;

Ο κλασικός τρόπος αντιμετώπισης των διαθλαστικών ανωμαλιών είναι τα γυαλιά και οι φακοί επαφής. Πολλοί άνθρωποι, δεν θέλουν να τα φορούν είτε γιατί κουράστηκαν μετά την χρόνια χρήση τους είτε για αισθητικούς ή επαγγελματικούς λόγους είτε επειδή δεν μπορούν να ανεχτούν τους φακούς επαφής (δυσανεξία, αλλεργία, γιγαντοθηλαία επιπεφυκίτιδα). Για τα άτομα αυτά υπάρχει η ένδειξη για την επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής.

H διαθλαστική χειρουργική περιλαμβάνει όλες εκείνες τις τεχνικές που μας επιτρέπουν να διορθώσουμε κάποια αμετρωπία. Γίνεται από οφθαλμιάτρους που έχουν ειδικευτεί στον τομέα αυτό. Αντιστοιχεί με την πλαστική και αισθητική χειρουργική από την στιγμή που μεταβάλλουμε τον κερατοειδή μας και πολλές φορές γίνεται για αισθητικούς λόγους. Τα laser κατέχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οφθαλμολογίας και της διαθλαστικής χειρουργικής. Η εμπειρία δεν είναι καινούρια στην οφθαλμολογία. Έχουμε πια μια πείρα κοντά στα 20 χρόνια ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας των laser μας επιτρέπει τώρα πια να έχουμε πολύ καλύτερα λειτουργικά και προβλέψιμα αποτελέσματα. Οι κυριότερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι η LASIK και η PRK.


Κλείστε Ραντεβού

Μπορείτε να καλέσετε στο 22310.22200, ή να συμπληρώσετε τη φόρμα μας και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για την επικύρωση του ραντεβού.
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Επικοινωνηστε μαζι μας

Είμαστε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε πρόβλημα των ματιών σας. Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας μας
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Σχετικά με το Γιατρό

Ο Θανάσης Ντούζγος είναι ιδιώτης Χειρουργός Οφθαλμίατρος που εξειδικεύεται στην πλαστική των βλεφάρων, την αισθητική οφθαλμολογία, το γλαύκωμα...