Εξοπλισμός

Οπτική τομογραφία και Αγγειογραφία (OCTA)

Τι είναι η

Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT);

1

Το πιο γρήγορο μηχάνημα OCT – Αγγειογραφίας στο ιατρείο μας!

Η Οπτική Τομογραφία – ΟCT είναι μία μη επεμβατική μέθοδος τομογραφικής απεικόνισης της δομής του αμφιβληστροειδούς και του προσθίου ημιμορίου του ματιού. Η απεικόνιση είναι ανάλογη αυτής της βιοψίας του ιστού αλλά στο ζωντανό οργανισμό. Τα νεότερης γενιάς μηχανήματα, όπως το REVO NX της εταιρίας Optopol που διαθέτει το ιατρείο, είναι σε θέση μέσω κατάλληλου λογισμικού να προσφέρουν και τρισδιάστατη απεικόνιση των δομών του οφθαλμού (3D-OCT) καθώς και αναίμακτη αγγειογραφία του μικροαγγειακού δικτύου  του αμφιβληστροειδούς (OCT – Αγγειογραφία).

Η Οπτική Τομογραφία και Αγγειογραφία (ΟCT-Α) έχει αναδειχθεί στην κατεξοχήν μέθοδο διάγνωσης και παρακολούθησης των περισσοτέρων παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, στη διερεύνηση του παθογενετικού τους μηχανισμού και στον ποσοτικό προσδιορισμό ορισμένων παραμέτρων του. Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή της οπτικής τομογραφίας στη μελέτη και παρακολούθηση των γλαυκωματικών ασθενών. Νεότερο πεδίο εφαρμογής  της είναι η απεικόνιση του προσθίου τμήματος του ματιού (κερατοειδής- φακός).

Το μηχάνημα

OCT – Αγγειογραφίας του ιατρείου μας

Το νέο SOCT REVO NX με τη γρηγορότερη ταχύτητα σάρωσης που έχει διατεθεί παγκοσμίως, εκτελεί 110.000 σαρώσεις το δευτερόλεπτο, επιτυγχάνοντας πιο λεπτομερείς εξετάσεις σε λιγότερο χρόνο.

Το μόνο που απαιτείται είναι η τοποθέτηση του ασθενή στη θέση εξέτασης και το πάτημα του πλήκτρου START για την εξέταση και των δύο οφθαλμών.

Η συσκευή θα εκτελέσει την εξέταση αυτόματα.

Επιπλέον η εξέταση δεν απαιτεί πλέον τη διαστολή της κόρης του οφθαλμού (μυδρίαση) συμβάλλοντας στην επιπλέον άνεση του εξεταζόμενου.

Τέλος πραγματοποιεί ταχύτατη και αναίμακτη αγγειογραφία του αγγειακού δικτύου του οφθαλμού υποκαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις παλαιότερες επεμβατικές αγγειογραφίες που γινόντουσαν με τη χρήση ενδοφλέβιων σκιαγραφικών ουσιών.

Ακριβής διάγνωση, άνεση και ασφάλεια του ασθενούς από μια γρήγορη και σύγχρονη εξέταση

Πότε γίνεται η

Οπτική Τομογραφία;

Η τομογραφική απεικόνιση με την οπτική τομογραφία ΟCT και αγγειoγραφία (OCTA) παρουσιάζεται ιδιαίτερα σημαντική στην καθημερινή κλινική πράξη και ειδικότερα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Ωχρά κηλίδα και Αμφιβληστροειδής

Γρήγορη και ανώδυνη εξέταση, πραγματική επανάσταση στη διαγνωστική προσπέλαση των παθήσεων του βυθού του οφθαλμού, η OCT παρέχει την δυνατότητα λήψης εικόνων υψηλής ανάλυσης της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου στις ακόλουθες παθήσεις:

  • Διάγνωση & Παρακολούθηση της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς (ΗΕΩ)

Η ΟCT είναι απολύτως απαραίτητη εξέταση προκειμένου να εκτιμηθεί η ανταπόκριση της θεραπείας με ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις anti-VEGF παραγόντων και να ληφθεί απόφαση για επανάληψη της θεραπευτικής αγωγής σε ασθενείς που πάσχουν από υγρή μορφή Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς.

  • Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια - Ωχροπάθεια

Η ικανότητα εκτίμησης του πάχους του αμφιβληστροειδούς και της αντικειμενικής καταγραφής του ενδοαμφιβληστροειδικού οιδήματος καθιστούν την εξέταση πολύ χρήσιμη στην παρακολούθηση του διαβητικού οιδήματος της ωχράς.

  • Αγγειακές παθήσεις αμφιβληστροειδούς : Απόφραξη φλέβας ή αρτηρίας αμφιβληστροειδούς.
  • Χειρουργικές παθήσεις αμφιβληστροειδούς : Οπή Ωχράς, Επαμφιβληστροειδική ΄Ινωση, Υαλοειδοαμφιβληστροειδική ΄Ελξη
  • Κυστοειδές οίδημα της ωχράς
  • Κεντρική ορώδης χοριοειδοαμφιβληστροειδοπάθεια (CSR)

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η χορήγηση της θεραπευτικής αγωγής για τις παραπάνω παθήσεις (Ενδοβόλβιες Ενέσεις) από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ γίνεται μόνο μετά από την εξέταση με OCT και OCT - Αγγειογραφίας.

  1. Διάγνωση και παρακολούθηση Γλαυκώματος

Η σπουδαιότητα της ΟCT, εκτός των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, διαπιστώνεται επιπλέον στη μελέτη και παρακολούθηση των γλαυκωματικών ασθενών. Η δυνατότητα που προσφέρεται μέσω της OCT, με την ποσοτική καταγραφή του πάχους της στιβάδας των νευρικών ινών περιθήλαια, επιτρέπει την αντικειμενική εκτίμηση των μορφολογικών μεταβολών που συμβαίνουν στη γλαυκωματική νευροπάθεια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει  η μέτρηση των γαγγλιακών κυττάρων των αμφιβληστροειδούς (GCC) που συμβαίνει πολύ νωρίς στη πορεία του γλαυκώματος και είναι διαθέσιμη στο μηχάνημα REVO NX που διαθέτει το ιατρείο. Επιτυγχάνουμε  με τον τρόπο αυτό την πρώιμη διάγνωση της νόσου πριν ακόμη αυτή προκαλέσει βλάβη στα οπτικά πεδία αλλά και την ποσοτική εκτίμηση της πορείας της.

Επιπλέον, η περιγραφή της ανατομικής βλάβης του οπτικού νεύρου στο γλαύκωμα, όπως αποδίδεται με την OCT, είναι ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο για την πρώιμη διάγνωση της νόσου, τη βαθμονόμηση και εξέλιξή της. Τα ευρήματα της εξέτασης σε συνδυασμό με τα δεδομένα από την Αυτόματη Περιμετρία (Οπτικά Πεδία) αποτελούν το κλειδί για την εκτίμηση των γλαυκωματικών βλαβών.

  1. Πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού
  • Μέτρηση το κεντρικού πάχους του κερατοειδούς απαραίτητη για την εκτίμηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και την παρακολούθηση του γλαυκώματος.
  • Παχυμετρικός χάρτης του κερατοειδούς χρήσιμος στην προεγχειρητική εκτίμηση πριν από το Laser μυωπίας και στην πρώιμη διάγνωση παθήσεων όπως ο κερατόκωνος.
  • Ποσοτική μέτρηση της γωνίας του προσθίου θαλάμου η οποία γίνεται χωρίς επαφή με τον οφθαλμό και αντικαθιστά τη δυσάρεστη για τον ασθενή εξέταση της γωνιοσκοπίας.
  • Εκτίμηση των παθήσεων και των τραυμάτων του κερατοειδούς, του προσθίου θαλάμου και του φακού.

Κλείστε Ραντεβού

Μπορείτε να καλέσετε στο 22310.22200, ή να συμπληρώσετε τη φόρμα μας και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για την επικύρωση του ραντεβού.
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Επικοινωνηστε μαζι μας

Είμαστε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε πρόβλημα των ματιών σας. Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας μας
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Σχετικά με το Γιατρό

Ο Θανάσης Ντούζγος είναι ιδιώτης Χειρουργός Οφθαλμίατρος που εξειδικεύεται στην πλαστική των βλεφάρων, την αισθητική οφθαλμολογία, το γλαύκωμα...