Παθήσεις

Γλαύκωμα

Τι είναι

γλαύκωμα;

1

Το γλαύκωμα είναι νόσος του οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο μεταφέρει τις εικόνες στον εγκέφαλο. Σχετίζεται συχνά αλλά όχι απαραίτητα με αυξημένη πίεση του ματιού.

Αποτελεί βασικό αίτιο απώλειας της όρασης, ιδιαίτερα ανάμεσα στα πιο ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί νωρίς.

Ποια είναι

τα είδη και τα συμπτώματα του γλαυκώματος;

Το κοινό γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά. Περιορίζεται πρώτα η περιφερική όραση του ατόμου και μόνο σε προχωρημένο στάδιο ο ασθενής «δεν βλέπει» όταν προσβληθεί η κεντρική όραση.

Η πίεση του ματιού παρότι μπορεί να είναι αρκετά υψηλή δεν γίνεται αντιληπτή από τον ίδιο. Η διάγνωση γίνεται μόνο από τον ειδικό Οφθαλμίατρο.

Στο πολύ πιο σπάνιο γλαύκωμα κλειστής γωνίας συμπτώματα υπάρχουν και μπορεί να είναι θορυβώδη. Στις πιο ήπιες περιπτώσεις ο ασθενής παρατηρεί φωτεινούς έγχρωμους δακτυλίους γύρω από πηγές φωτός το βράδυ.

Στις πιο σοβαρές, υπάρχει σημαντική θόλωση της όρασης και έντονος πονοκέφαλος ιδίως στη περιοχή γύρω από το μάτι που μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και εμέτους. Η τελευταία περίπτωση, το οξύ γλαύκωμα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως από τον Οφθαλμίατρο μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Έτσι αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να πάτε αμέσως στον Οφθαλμίατρο.

Πώς ανιχνεύεται το γλαύκωμα;

Η συχνή εξέταση των ματιών σας από έναν Οφθαλμίατρο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ανίχνευσης του γλαυκώματος.

Ο κος Ντούζγος, έχει υπό-ειδικευτεί στη διάγνωση και θεραπεία του Γλαυκώματος στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Moorfields του Λονδίνου και μπορεί να ανιχνεύσει με τις σχετικές λεπτομερείς εξετάσεις και να θεραπεύσει το γλαύκωμα. Κατά την ολοκληρωμένη και ανώδυνη εξέταση, στο Ειδικό Ιατρείο Γλαυκώματος ο ιατρός :

  • εκτιμά το κεντρικό πάχος του κερατοειδούς (παχυμετρία)
  • μετρά την ενδοφθάλμια πίεση (τονομέτρηση)
  • ερευνά την αποχετευτική γωνία του ματιού σας (γωνιοσκόπηση)
  • αξιολογεί κάθε βλάβη του οπτικού νεύρου (οφθαλμοσκόπηση)
  • ελέγχει το οπτικό πεδίο του κάθε οφθαλμού (περιμετρία)

Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αυτές τις εξετάσεις σε τακτική βάση, για να καθοριστεί εάν η βλάβη από το γλαύκωμα αυξάνει με τον καιρό.

Φαρμακευτική θεραπεία γλαυκώματος

Σήμερα, οι περισσότερες μορφές γλαυκώματος αντιμετωπίζονται με κολλύρια μόνα ή σε συνδυασμό με χάπια. Παρόλο που η βλάβη του γλαυκώματος δεν είναι αναστρέψιμη, η θεραπεία με κολλύρια σταματά ή επιβραδύνει την εξέλιξή της.

Ο περιοδικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικές για την αποφυγή της απώλειας της οράσεως. Επειδή το γλαύκωμα μπορεί να χειροτερέψει χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, η θεραπεία σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου.

Τα φάρμακα του γλαυκώματος μπορεί να έχουν παρενέργειες για τις οποίες θα ενημερωθείτε από τον γιατρό πριν την έναρξη της αγωγής. Θα πρέπει να ενημερώσετε τον οφθαλμίατρό σας αμέσως εάν πιστεύετε ότι εμφανίζετε παρενέργειες.

Για να είναι αποτελεσματικά, θα πρέπει να τα λαμβάνετε τακτικά και σε συνεχή βάση. Η θεραπεία του γλαυκώματος απαιτεί «ομαδική» συνεργασία μεταξύ εσάς και του ιατρού σας. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει, αλλά μόνο εσείς θα εξασφαλίσετε την τακτική λήψη των σταγόνων.

Χειρουργική θεραπεία και θεραπεία με LASER

Το λέιζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε διάφορους τύπους γλαυκώματος. Ο ειδικός οφθαλμίατρος χρησιμοποιείτο LASER για να δημιουργήσει ή να διευρύνει ένα κανάλι ροής του υγρού του ματιού. Στο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας θεραπεύεται η ίδια η αποχέτευση στη γωνία του ματιού (γωνιοπλαστική). Στο γλαύκωμα κλειστής γωνίας, το LASER δημιουργεί ένα άνοιγμα στην ίριδα (ιριδεκτομή) για το υγρό του ματιού.

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να σας προταθεί από τον γιατρό σε σοβαρές περιπτώσεις γλαυκώματος όταν πιστεύει ότι είναι ασφαλέστερο να χειρουργηθείτε από το να αφήνετε τη βλάβη του οπτικού νεύρου να εξακολουθεί. Το χειρουργείο σκοπό έχει τη δημιουργία μιας νέας οδού αποχέτευσης του υγρού του ματιού και τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Κλείστε Ραντεβού

Μπορείτε να καλέσετε στο 22310.22200, ή να συμπληρώσετε τη φόρμα μας και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για την επικύρωση του ραντεβού.
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Επικοινωνηστε μαζι μας

Είμαστε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε πρόβλημα των ματιών σας. Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας μας
Κάντε ΚΛΙΚ εδώ

Σχετικά με το Γιατρό

Ο Θανάσης Ντούζγος είναι ιδιώτης Χειρουργός Οφθαλμίατρος που εξειδικεύεται στην πλαστική των βλεφάρων, την αισθητική οφθαλμολογία, το γλαύκωμα...