2231022200

ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΛΟΥΟΡΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ - YAG LASER


Ψηφιακή Φλουοραγγειογραφία

Η ψηφιακή φλουοραγγειογραφία είναι μια απεικονιστική οφθαλμολογική εξέταση για τη μελέτη του οπισθίου τμήματος του οφθαλμού (βυθός). Πραγματοποιείται στο ιατρείο με έγχυση μιας σκιαγραφικής ουσίας στη φλέβα και στη συνέχεια τη λήψη διαδοχικών φωτογραφιών που απεικονίζουν την κυκλοφορία του αίματος στον αμφιβληστροειδή. Η ουσία αυτή μετά από κατάλληλη φωτεινή διέγερση φθορίζει (φωσφορίζει όπως θα λέγαμε απλά) και ο φθορισμός αυτός καταγράφεται από ειδικό σύστημα απεικόνισης.

Η ψηφιακή φλουοραγγειογραφία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και παρακολούθηση μιας πληθώρας αγγειακών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι η υγρά μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και οι αγγειακές αποφράξεις του αμφιβληστροειδούς.

Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται με άνεση και ασφάλεια στο ιατρείο από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό με τη βοήθεια ψηφιακού αγγειογράφου τελευταίας τεχνολογίας της Canon. Μετά την ενστάλαξη κολλυρίων που προκαλούν διαστολή της κόρης του οφθαλμού, χορηγείται η σκιαγραφική ουσία σε μια περιφερική φλέβα. Έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, το σκιαγραφικό φτάνει στα αγγεία του οφθαλμού και γίνεται η λήψη μιας σειράς φωτογραφιών από τον ιατρό με τη χρήση ειδικού αγγειογραφικού μηχανήματος. Η όλη διαδικασία διαρκεί από πέντε μέχρι δέκα λεπτά.

Μετά την εξέταση η όραση θα είναι θολή για αρκετή ώρα λόγω των κολλυρίων που χορηγήθηκαν. Το χρώμα του δέρματος και των ούρων θα είναι έντονα κίτρινο για ένα με δύο εικοσιτετράωρα, όσο διαρκεί η αποβολή του φαρμάκου από τον οργανισμό. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα διαθέσιμα μέσω σύγχρονων τεχνικών ψηφιακής απεικόνισης και εκτύπωσης.

 


YAG Laser

 

Yag laser οπίσθια καψουλοτομή

Η Yag laser οπίσθια καψουλοτομή είναι μια θεραπευτική διαδικασία που εφαρμόζεται στο ιατρείο σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη και παρουσιάζουν προοδευτική θόλωση της όρασης μετά από αυτή.
Κατά την επέμβαση του καταρράκτη αφαιρείται ο καταρράκτης, δηλαδή ο θολωμένος φακός του ματιού, διατηρώντας μόνο μια λεπτή μεμβράνη που τον περιβάλει και ονομάζεται περιφάκιο. Το περιφάκιο χρησιμεύει για τη στήριξη του εμφυτευμένου τεχνητού φακού (ενδοφακός). Μερικές φορές, ωστόσο, παρατηρείται με την πάροδο του χρόνου θόλωση του περιφακίου και μείωση της όρασης, κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως δευτερογενής καταρράκτης.
Κατά την οπίσθια καψουλοτομή με Yag Laser δημιουργείται μια μικρή τομή στο κέντρο του περιφακίου, η οποία επιτρέπει στις φωτεινές ακτίνες να διασχίσουν απρόσκοπτα τον οφθαλμό και να εστιαστούν στον αμφιβληστροειδή, εξασφαλίζοντας και πάλι ευκρινή όραση. Η επέμβαση πραγματοποιείται στο ιατρείο, με άνεση και ασφάλεια, μετά από την ενστάλαξη κολλυρίων που προκαλούν διαστολή της κόρης του ματιού.
Το yag laser του ιατρείου μας είναι το τελευταίας γενιάς Q-Las A.R.C Laser, προηγμένης γερμανικής τεχνολογίας, με εξελιγμένο σύστημα σκόπευσης που επιτρέπει βέλτιστα αποτελέσματα με τη μικρότερη δυνατή ενέργεια. Εξασφαλίζει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, επιτελώντας την καψουλοτομή σε ελάχιστο χρόνο.

Μετά την επέμβαση η όραση επανέρχεται άμεσα ή σε ελάχιστο χρόνο. Χορηγούνται κολλύρια για λίγες εβδομάδες και προγραμματίζεται επανεξέταση σε ένα μήνα.


Yag Laser Ιριδοτομή

Η Yag laser ιριδοτομή είναι μια άλλη θεραπευτική διαδικασία που εφαρμόζεται σε ασθενείς που είτε έχουν περάσει κρίση οξέως γλαυκώματος, είτε έχουν μάτια που προδιαθέτουν σε μια τέτοια κρίση όπως κλειστή γωνία, ρηχό πρόσθιο θάλαμο κ.ά.

Πραγματοποιείται και αυτό στο χώρο του ιατρείου μας με το Q-Las ARC Laser, μετά από ενστάλαξη κολλυρίων που κλείνουν και σταθεροποιούν την κόρη. Εφαρμόζεται με αναισθητικό κολλύριο ένας ειδικός φακός επαφής στον υπό θεραπεία οφθαλμό και προχωράμε στην εφαρμογή του laser. Με αυτό δημιουργείται μια μικρή οπή στην περιφέρεια του χρωματιστού διαφράγματος του οφθαλμού, που ονομάζεται ίριδα, με σκοπό την απρόσκοπτη ροή και έξοδο του ενδοφθάλμιου υδατοειδούς υγρού από τον οφθαλμό.