2231022200

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

PRK

Η παλαιώτερη τεχνική διόρθωσης της μυωπίας με laser η οποία αποτελεί ακόμη και σήμερα μια από τις εναλλακτικές επεμβάσεις διόρθωσης των διαφόρων αμετρωπιών είναι η τεχνική PRK (photorefractive keratectomy ή φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή). Στην PRK δεν δημιουργείται κανένας κρημνός, απλά αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς και εφαρμόζεται απευθείας το laser. Στο τέλος της επέμβασης εφαρμόζεται ένας θεραπευτικός φακός επαφής μέχρι να επουλωθεί το επιθήλιο. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν οι επιφανειακές σμιλεύσεις όπως η PRK, είναι ότι μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε κερατοειδείς που θεωρούνται «λεπτοί» ή που έχουν κάποια σημαντική ανωμαλία, η οποία κάνει αυτούς τους κερατοειδείς να μην είναι κατάλληλοι για την επέμβαση LASIK.

Η επιφανειακή σμίλευση είναι εξ ορισμού η «μικρότερη» επέμβαση, γιατί δεν προϋποθέτει κάποια τομή στον κερατοειδή. Άρα θεωρείται επέμβαση, η οποία έχει λιγότερο χειρουργικό «ρίσκο», έχει όμως το σημαντικό περιορισμό ότι τα πιθανά προβλήματά της αυξάνονται σημαντικά με το ποσό μυωπίας, υπερμετρωπίας, ή/και αστιγματισμού που διορθώνεται και συνήθως χρησιμοποιείται για μικρότερες μυωπίες, δηλαδή κάτω από 5 βαθμούς. Συνήθως δεν χρησιμοποιείται για την διόρθωση υπερμετρωπίας, όπως επίσης για την διόρθωση πολύ μεγάλων βαθμών αστιγματισμού.

Ένα από τα μειονεκτήματα που έχουν οι επιφανειακές σμιλεύσεις είναι ότι η επάνοδος της φυσιολογικής όρασης καθυστερεί αρκετά, μπορεί δηλαδή να περάσουν και 10 ημέρες για να μπορεί κάποιος να οδηγεί με την συνηθισμένη όραση που είχε πριν με γυαλιά ή φακούς επαφής. Υπάρχει επίσης πιθανότητα το βράδυ μετά την επέμβαση, να παρουσιαστεί αρκετός πόνος στα μάτια λόγω της αφαίρεσης του επιθηλίου του κερατοειδή. Γι αυτό το λόγο, σχεδόν μετά από κάθε τεχνική επιφανειακής σμίλευσης, τοποθετούνται στα μάτια ειδικοί θεραπευτικοί φακοί επαφής, οι οποίοι αφαιρούνται μετά από 4-5 ημέρες.

Τελευταίο μειονέκτημα της επιφανειακής σμίλευσης είναι το γεγονός ότι συνήθως απαιτείται χρήση κολλυρίων για περίπου δύο μήνες. Τα κολλύρια αυτά είναι κυρίως αντιβιοτικά και κορτιζονούχα. Η χρήση κορτιζόνης για πολύ καιρό, μπορεί σε μερικά άτομα να ανεβάσει την ενδοφθάλμια πίεση. Γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθείται από τον Χειρουργό-Οφθαλμίατρο πολύ προσεκτικά.

 

Τεχνική LASIK

Η τεχνική LASIK (LAser intu Kerarosmileusis) είναι η πλέον διαδεδομένη τεχνική χειρουργικής διόρθωσης της μυωπίας και των αλλών διαθλαστικών ανωμαλιών σήμερα με χιλιάδες επεμβάσεις να πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα. Το πρώτο βήμα, στην τεχνική LASIK, είναι ο διαχωρισμός του ανώτερου στρώματος του κερατοειδή (20% του συνολικού πάχους), για την δημιουργία ενός κρημνού (Flap), έτσι ώστε το Laser να εφαρμοσθεί σε βαθύτερο σημείο του κερατοειδή. Το δεύτερο βήμα είναι η σμίλευση του κερατοειδή με Laser, για την διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού. Τέλος το κομμάτι του κερατοειδή (Flap) που έχει υποστεί το διαχωρισμό ξαναέρχεται στην αρχική του θέση, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του ματιού να είναι σχεδόν άθικτη.

 

Πλεονεκτήματα της LASIK

 • Είναι ανώδυνη τεχνική, δηλαδή το ίδιο βράδυ της επέμβασης ο ασθενής περνάει πάρα πολύ άνετα, ενώ ούτε και τις επόμενες μέρες εμφανίζονται ιδιαίτερες ενοχλήσεις
 • Το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι επανέρχεται η όραση σε πολύ καλά επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες! Είναι δηλαδή σύνηθες, ένας ασθενής που υποβάλλεται σε επέμβαση LASIK, ακόμα και για 10 βαθμούς μυωπίας, μπορεί την επόμενη μέρα να οδηγήσει πάρα πολύ άνετα το αυτοκίνητό του σε φυσιολογικές συνθήκες ημέρας ή νύχτας!
 • Ένα άλλο πλεονέκτημα της τεχνικής LASIK είναι ότι η σμίλευση είναι πάρα πολύ σταθερή και ένα μάτι που έχει υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού με την τεχνική LASIK έχει μικρότερες πιθανότητες να χρειαστεί να ξαναχειρουργηθεί, σε σύγκριση με την τεχνική PRK.
 • Η τεχνική LASIK απαιτεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα θεραπείας με κολλύρια (αντιβίωση και κορτιζόνη), συνήθως μία εβδομάδα. Στην περίπτωση που χρειάζεται να ξαναδιορθωθεί ένα μικρό υπόλοιπο μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού, αυτό μπορεί να γίνει μετά από δύο τουλάχιστον μήνες μετά την επέμβαση.
 • Τέλος αποτελεί την κύρια τεχνική που εφαρμόζεται σε υπερμετρωπίες και μπορεί να εφαρμοστεί για μυωπίες από το ελάχιστο όριο, συνήθως 1 μέχρι και σχεδόν 13-14 βαθμούς. Αυτό βέβαια, εάν το επιτρέπει το πάχος του κερατοειδή.

 

Δημιουργία κρημνού (Flap) χωρίς νυστέρι – εφαρμογή του Femptosecond Laser

Είδαμε ότι το πρώτο στάδιο της επέμβασης περιλαμβάνει την δημιουργία ενός κρημνού (Flap) στον κερατοειδή. Ο κρημνός αυτός παραδοσιακά σχηματιζόταν με τη βοήθεια μιας συσκευής που περιείχε μια λεπίδα υπερακριβείας και ονομάζεται μικροκερατόμος. Με τη νέα τεχνολογία Femtosecond Laser, η δημιουργία του κρημνού αυτού γίνεται μόνο με Laser, έτσι ώστε και τα δύο βήματα στη διαδικασία LASIK (δημιουργία του κρημνού και διόρθωση διαθλαστικού σφάλματος με Laser) να γίνονται χωρίς νυστέρι.

Συγκεκριμένα, στη μέθοδο Femtosecond Laser χρησιμοποιούνται μικροσκοπικοί, αστραπιαίοι παλμοί Laser, οι οποίοι δημιουργούν ένα διαχωρισμό στον κερατοειδή –χωρίς την χρήση λεπίδας- κατά την διάρκεια του πρώτου βήματος με LASIK. Κάθε παλμός του φωτός περνά μέσα από το πάνω διάφανο μέρος του στρώματος του κερατοειδή χιτώνα και διαμορφώνει μια μικροσκοπική κοιλότητα (φυσαλίδα) σε ένα συγκεκριμένο βάθος και θέση, τα οποία καθορίζονται από τον Χειρουργό-Οφθαλμίατρο πριν την επέμβαση.

Ακριβώς πριν από την εφαρμογή του Laser, ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δημιουργεί τον κρημνό (Flap), χωρίζοντας τον ιστό του κερατοειδή στο σημείο όπου έχουν δημιουργηθεί «φυσαλίδες» από τους σφυγμούς του φωτός. Στη συνέχεια, ο κρημνός διπλώνεται προς τα πίσω και ο Χειρουργός μπορεί να προχωρήσει στο δεύτερο βήμα της επέμβασης. Η δημιουργία κρημνού διαρκεί μόνο 7 δευτερόλεπτα ανά μάτι. Περιλαμβανομένου και του χρόνου προετοιμασίας, η όλη επέμβαση LASIK διαρκεί περίπου 10 λεπτά και για τους δύο οφθαλμούς.

Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του κρημνού που δημιουργείται με τη μέθοδο Femtosecond Laser και του παραδοσιακού μικροκερατόμου είναι ότι η λεπίδα του τελευταίου ταλαντεύεται και μπορεί να αφήσει μικρές ανωμαλίες στην επιφάνεια που κόβει, οι οποίες μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση της μετεγχειρητικής οπτικής οξύτητας. Αντίθετα, η μέθοδος Femtosecond Laser δημιουργεί ένα επίπεδο κοιλοτήτων στο ακριβές σημείο κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδή όπου πρέπει να πραγματοποιηθεί ο κρημνός, δημιουργείται δηλαδή μια «λεία επιφάνεια» στον κερατοειδή, χωρίς τις ανωμαλίες και δυσάρεστες επιπτώσεις.

Σε χώρες όπως η Αγγλία η ή Αμερική πάνω από 90% των επεμβάσεων LASIK γίνονται σήμερα με τη χρήση Femptosecond Laser. Στην Ελλάδα παρότι τα ποσοστά χρήσης του μικροκερατόμου είναι αρκετά μεγαλύτερα η διείσδυση του Femprosecond Laser συνεχώς αυξάνεται. Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος κος Ντούζγος, ο οποίος εχει εκπαιδευτεί στη χρήση του femprosecond Laser στην Αγγλία συνιστά ανεπιφύλακτα τη χρήση του ειδικά τώρα που η διαφορά στη τιμή είναι αμελητέα. Στο συνεργαζόμενο διαθλαστικό κέντρο Eye Day Clinic στην Αθήνα χρησιμοποιείται η ενιαία πλατφόρμα Allegretto της Alcon, η οποία ενσωματώνει και τα 2 laser που εφαρμόζονται διαδοχικά, χωρίς ο ασθενής να χρειαστεί να αλλάξει θέση.
 


Προεγχειρητικός έλεγχος.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος ξεκινά στο ιατρείο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να έχουμε ακριβή αποτελέσματα, θα πρέπει να μην φοράμε τους φακούς επαφής τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από τις εξετάσεις. Γίνονται διαδοχικές μετρήσεις της διάθλασης του ασθενούς, τόσο με τα μηχανήματα όσο και με υποκειμενικό τρόπο. Ακολουθεί μια επιπλέον μέτρηση της διάθλασης με κυκλοπληγία (σταγόνες που ανοίγουν την κόρη και θολώνουν την όραση) ώστε να υπολογιστεί με ακρίβεια το εύρος της διαθλαστικής ανωμαλίας που πρέπει να διορθωθεί. Έπειτα υπολογίζεται με ακρίβεια 2 σημαντικές παράμετροι για την επιλογή του ασθενούς που είναι κατάλληλος για laser.

Έτσι γίνεται:

 • Παχυμετρία οπού υπολογίζεται το κεντρικό πάχος κερατοειδούς. Από την τιμή αυτού εξαρτάται και το όριο που εμείς μπορούμε να σμιλεύσουμε με το laser. Αν δεν υπάρχει επαρκής ιστός τότε η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει.
 • Υπολογισμός μεγέθους της κόρης του οφθαλμού σε συνθήκες σκότους.

Ακολουθεί μια γενική οφθαλμολογική εξέταση στην οποία:

 • Μετριέται η πίεση του οφθαλμού
 • Γίνεται εξέταση του προσθίου ημιμορίου και ιδιαίτερα του κερατοειδούς στην σχισμοειδή λυχνία και σημειώνεται κάθε παθολογία ή ανωμαλία.
 • Γίνεται εκτίμηση της ποιότητας του δακρυϊκού φιλμ και της ποσότητας των δακρύων.
 • Τέλος πραγματοποιείται βυθοσκόπηση, η οποία ιδιαίτερα στους μύωπες με υψηλή μυωπία έχει μεγάλη σημασία για την ανίχνευση πρώιμων βλαβών του βυθού.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος συνεχίζεται στο Διαθλαστικό Κέντρο Eye Day Clinic στην Αθήνα την ημέρα της επέμβασης. Εκει πραγματοποιείται:

 • Λεπτομερής τοπογραφία κερατοειδούς όπου υπολογίζεται το πόσο ομαλός είναι ο κερατοειδής, όχι μόνο στην πρόσθια επιφάνειά του αλλά και στην οπίσθια επιφάνειά του αλλά και το πάχος αυτού στα διάφορα σημεία. Αυτό απαιτεί τεχνολογία, η οποία μπορεί να απεικονίσει με ειδικές φωτογραφίες την πρόσθια και την οπίσθια επιφάνεια του κερατοειδή Χρησιμοποιούνται και τα δύο διαθέσιμα τεχνολογικά προηγμένα όργανα το παλαιότερο Οrbscan και το πιο πρόσφατο Pentacam.
 • Η αυστηρή μελέτη του μεγέθους της κόρης του ματιού, τόσο σε φωτεινές συνθήκες όσο και σε σκοτεινές. Αυτό καθορίζει την ποιότητα της όρασης που μπορεί να έχει ένα άτομο μετά την επέμβαση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού σε πολύ σκοτεινές συνθήκες (όπως, δηλαδή, μπορεί να καταλάβει κανείς την ποιότητα της όρασής του όταν οδηγεί σε έναν σκοτεινό δρόμο).

 

Μετεγχειρητικές Οδηγίες:

Αμέσως μετά από την επέμβαση και κατά τις επόμενες μέρες θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ειδική αγωγή με κολλύρια που προστατεύουν τα μάτια από λοιμώξεις και πιθανές φλεγμονές:

1. Kολλύριο Vigamox (αντιβιοτικό) :
Μία σταγόνα 4 φορές την ημέρα στον χειρουργημένο οφθαλμό για μία εβδομάδα.

2. Κολλύριο Maxidex (κορτιζόνη):
Μία σταγόνα 4 φορές την ημέρα στον χειρουργημένο οφθαλμό, για μία εβδομάδα. Στην περίπτωση της PRK μία σταγόνα 4 φορές την ημέρα στον χειρουργημένο οφθαλμό, για 1 μήνα και 2 φορές τη μέρα για 1 ακόμη μήνα.

3. Τεχνητά δάκρυα:
Χρησιμοποιούνται κατα βούληση αν κρίνετε ότι έχετε σημαντική ενόχληση στα μάτια. Βοηθούν στην εφύγρανση των οφθαλμών και κάνουν την όραση πιο άνετη.

4. Βιταμίνη-C:
Στην περίπτωση της PRK ένα χάπι (1000mg) την ημέρα για 2 μήνες. (Έχει σαν σκοπό την προστασία της επιφάνειας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου).

5. Στην περίπτωση της PRK εάν έχετε σημαντικό πόνο τις πρώτες 1-3 μέρες, χρησιμοποιήστε ένα δισκίο Lonarid N κάθε 4-6 ώρες

Γενικές οδηγίες

 • Πρέπει να προσέλθετε στο κέντρο με κάποιο συνοδό ο οποίος και θα οδηγήσει στην επιστροφή
 • Περάστε την πρώτη ημέρα σας με ξεκούραση στο σπίτι.
 • Μπορείτε να συζητήσετε στο τηλέφωνο, αλλά θυμηθείτε να έχετε τα μάτια κλειστά.
 • Απαγορεύεται να παρακολουθήσετε τηλεόραση το πρώτο βράδυ.
 • Μην οδηγείτε έως ότου σας ενημερώσει ο Χειρουργός σας (συνήθως από την δεύτερη ημέρα).
 • Μην τρίψετε ή σκουπίσετε το χειρουργημένο μάτι για μία εβδομάδα.
 • Αποφύγετε την επαφή με το νερό ακόμη και στα βλέφαρα. Το λούσιμο θα γίνεται με ειδικό τρόπο, με το κεφάλι προς τα πίσω και τα μάτια κλειστά όπως στο κομμωτήριο.
 • Αποφύγετε την χρήση καλλυντικών, make up, μάσκαρα για τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Να φοράτε τα γυαλιά του ηλίου όταν βρίσκεστε έξω. Είναι φυσιολογικό τις πρώτες ημέρες τα μάτια σας να είναι ευαίσθητα στο φως της ημέρας. Στην περίπτωση της PRK μπορεί να χρειαστούν τα γυαλιά για μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 2μήνες)
 • Αποφύγετε την άθληση και την κολύμβηση για την πρώτη εβδομάδα (ο ιδρώτας ή το νερό μπορούν να μεταφέρουν στο μάτι μικρόβια που ζουν φυσιολογικά στο δέρμα του προσώπου).