2231022200

ΑΣΚΟΡΙΝΟΣΤΟΜΙΑ

Το Αποχετευτικό Σύστημα των Δακρύων

Το αποχετευτικό σύστημα των δακρύων ξεκινά από την εσωτερική γωνία των ματιών με δύο μικρές τρύπες που λέγονται δακρυϊκά σημεία. Συνεχίζουν σε δύο μικρά σωληνάρια που ενώνονται και φθάνουν το δακρυϊκό ασκό στα πλάγια της μύτης. Με τη σειρά του αυτός οδηγεί μέσω του δακρυορινικού πόρου στη ρινική κοιλότητα (εσωτερικό της μύτης).

 

Η απόφραξη του Δακρυϊκού Συστήματος

Η χωρητικότητά του είναι πολύ μεγάλη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές φορές κλαίμε. Τα κανάλια τείνουν να γίνονται στενότερα με την ηλικία, κυρίως αν έχει προϋπάρξει χρόνια επιπεφυκίτιδα, ασθένεια της μύτης ή των παραρινίων κόλπων. Μία απόφραξη, ή στένωση του αποχετευτικού συστήματος των δακρύων έχει σαν αποτέλεσμα ένα μάτι που δακρύζει. Ο καθετηριασμός του αποχετευτικού συστήματος των δακρύων με ένα σωληνάκι με αμβλεία μύτη θα καθορίσει τον τύπο και το σημείο της απόφραξης. Επομένως αυτό που πολλές φορές λέγεται ότι «ανοίγω τα σωληνάκια με μία βελόνα» δεν ισχύει. Ο καθετηριασμός αυτός γίνεται μόνο για διαγνωστικό σκοπό. Περιστασιακά μπορεί να απαιτηθεί ειδικό σπινθηρογράφημα με τεχνήτιο.

 
Δακρυικό Συστημα

 

Φλεγμονή δακρυϊκού ασκού (Δακρυοκυστίτιδα)

Η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού είναι μια κατάσταση που θορυβεί τον ασθενή και είναι δυνητικά επικίνδυνη. Δημιουργείται συνήθως όταν υπάρχει απόφραξη του δακρυορινικού πόρου με ταυτόχρονη επιμόλυνση από κάποιο μικρόβιο. Η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή γύρω από το μάτι και να περιορίσει την κινητικότητα αυτού, να κλείσει τα βλέφαρα ή και να απειλήσει την ίδια την όραση . Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ακόμη συνήθως νοσηλεία. Σε πιο ήπια περιστατικά αρκεί η αναβίωση από το στόμα. Παρόλα αυτά όσο η απόφραξη εξακολουθεί, υπάρχει πάντα η πιθανότητα υποτροπής. Η οριστική λύση συνήθως δίδεται από την επέμβαση ασκορινοστομίας η οποία και παρακάμπτει την απόφραξη αυτή.

 

Τι είναι η ασκορινοστομία;

Είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ικανοποιητικής αποχέτευσης δακρύων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Με την επέμβαση αυτή αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάμεσα στο δακρυϊκό ασκό και τη μύτη με το άνοιγμα μιας καινούριας διόδου στο οστό. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις απόφραξης της δακρυϊκής οδού και μετά από υποτροπιάζουσες δακρυοκυστίτιδες.

 

Τι αναισθησία απαιτείται;

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία υπό μέθη ή με γενική αναισθησία. Είναι αυτονόητο ότι η γενική αναισθησία διευκολύνει τις συνθήκες του χειρουργείου, τόσο για το γιατρό όσο και για τον ασθενή. Η επέμβαση κρατά περίπου μια ώρα.

 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ασκορινοστομίας;

Ναι, μπορεί να γίνει από την έξω μεριά (εξωτερική) δια μέσου μιας μικρής τομής στα πλάγια της μύτης. Στους περισσότερους ανθρώπους επουλώνεται πολύ γρήγορα και είναι σχεδόν αόρατη. Μπορεί να αφήσει μια μικρή ουλή στα πλάγια της μύτης. Μπορεί επίσης να γίνει από το εσωτερικό (ενδοσκοπική) της μύτης. Και στις δύο περιπτώσεις πραγματοποιείται μια οστεοτομή στα οστά του πλαγίου τοιχώματος της μύτης και δημιουργείται μια νέα επικοινωνία μεταξύ του δακρυϊκού ασκού και της ρινικής κοιλότητας, παρακάμπτοντας τον συνήθως στενωμένο δακρϋορινικό πόρο. Η εξωτερική ασκορινοστομία έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, περίπου 90-95%, ενώ η ενδοσκοπική περίπου 75-80%. Η σύγχρονη παραλλαγή της επέμβασης περιλαμβάνει σωληνάκια σιλικόνης που μπαίνουν στα δακρυϊκά σωληνάρια και είναι ελάχιστα ορατά στη μέσα γωνία του ματιού. Σκοπό έχουν να κρατήσουν το αποτέλεσμα της επέμβασης και να διατηρήσουν ανοιχτή τη νέα οδό.

 

Τι συμβαίνει μετά το χειρουργείο;

Θα ξυπνήσετε από την αναισθησία και θα ξεκουραστείτε μέχρι να φύγετε από το νοσοκομείο. Η επέμβασή σας είναι νοσηλείας μιας ημέρας. Μπορεί να έχετε λίγη αιμορραγία από τη μύτη, η οποία σταματά τελείως μέσα σε μερικές ώρες. Συνήθως δε χρειάζεται να πάρετε παυσίπονα μετά το χειρουργείο. Εάν πρέπει να πάρετε κάτι συνιστούμε απλά παυσίπονα όπως depon ή ponstan ήlonarid-n. Απαγορεύεται να πάρετε ασπιρίνη.

 

Τι θα πρέπει να προσέξω μετά το χειρουργείο;

Δεν μπορείτε να καταναλώσετε ζεστά φαγητά ή ποτά για 24 ώρες. Αποφύγετε να φυσήξετε τη μύτη σας για 10 ημέρες. Θα σας συνταγογραφηθεί ρινικό αποσυμφορητικό.

 

Τι γίνεται με τα ράμματα και τα σωληνάκια;

Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μετά 5 ως 7 ημέρες ενώ τα σωληνάκια αφαιρούνται τυπικά μετά τις 12 εβδομάδες.

Τι φάρμακα πρέπει να αποφύγω;

Δεν πρέπει να πάρετε ασπιρίνη για δύο εβδομάδες πριν το χειρουργείο. Εάν λαμβάνετε κάποια αντιπηκτική αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

Πότε θα βελτιωθούν τα συμπτώματά μου;

Είναι φυσιολογικό να δακρύζουν τα μάτια σας για μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο, λόγω του οιδήματος των ιστών και εν μέρει της ύπαρξης των σωληναρίων σιλικόνης.

 

Τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Ρινορραγία μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και 10 ημέρες μετά το χειρουργείο και συμβαίνει σπάνια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η αιμορραγία σταματά αυτόματα μετά από λίγα λεπτά. Αν συνεχιστεί επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Η μόλυνση είναι απίθανη αλλά όχι αδύνατη. Φεύγοντας από την κλινική θα σας δοθούν αντιβιοτικές σταγόνες και ίσως αντιβιοτικά χάπια.

 

Υπάρχει κάποια άλλη επέμβαση που μπορεί να γίνει;

Η άλλη επέμβαση που μπορεί να γίνει είναι η απλή αφαίρεση του δακρυϊκού ασκού. Μεγάλο της μειονέκτημα είναι ότι δεν εξασφαλίζει την παροχέτευση των δακρύων στη μύτη και έτσι αυτά τρέχουν έξω από το μάτι. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και η διάρκειά της είναι πολύ μικρότερη. Ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υποτροπιάζουσας ή χρόνιας δακρυοκυστίτιδας σε ασθενείς με βεβαρυμμένη υγεία που δεν αντέχουν ένα μεγαλύτερο χειρουργείο και σε ηλικιωμένους όπου η φυσιολογική έκκριση των δακρύων έχει περιοριστεί.